Batteribusser

De fem batteribussene har siden 2015 og 2017 spart klimaet for CO₂, og byområdet for NOx* og andre miljøgifter.

Batteribusser

Først i Norge med batteribuss

Gjennom Triangulum har Rogaland fylkeskommune og Kolumbus anskaffet tre utslippsfrie batteribusser, som rullet ut på veiene i februar 2017. Da hadde Stavangerregionen totalt fem batteribusser (to kom i 2015), de aller første i Norge.

Moder Jord
I forkant konkurrerte tre videregående skoler om å lage et eget design til bussene. Aftenbladet.no publiserte de ti beste designene, og leserne stemte fram det beste visuelle utrykket. Tilslutt var det «Moder Jord» som vant etter hele 22.000 stemmer. På torget i Stavanger ble bussene avduket med blant annet ballonger, muffins, kaffe og topp stemning.

De fem batteribussene har siden 2015 og 2017 spart klimaet for CO₂, og byområdet for NOx* og andre miljøgifter. Men hovedmålet med prøveprosjektet var å øke kunnskapen om batteribusser, og finne ut hvordan kollektivsystemet i regionen kan tilpasse seg batteribussene og omvendt. Vi har fått viktig kunnskap om drift, prosedyre for vedlikehold og sjåførerfaring, for fremtidige anbud.

Lærer av Kolumbus
Følgebyene Praha og Leipzig har tatt kontakt og vært på besøk for å lære av batteribuss-prosjektet. Det har også andre kollektivselskap i Norge før de gikk til anskaffelse av batteribuss.

Nye smarte løsninger
Å være først i Norge med å prøve ut busser som går på strøm fra batteri, har ført til økt oppmerksomhet på batteribuss og utslippsfri kollektivtrafikk i regionen. Nettverket i Europa, som vi har fått gjennom Triangulum, har gitt oss nye EU-prosjekt som TrAM – en elektrisk hurtigbåt som nå bygges og skal gå mellom Stavanger og Hommersåk. Nylig vedtok fylkestinget å kutte CO₂-utslipp på Kvitsøy-ferja som nå skal gå på strøm fra distribusjonsnettet til lokalt energiverk på land (el-nettet), biodiesel, biogass, hydrogen eller en valgfri kombinasjon av disse.

*NOx = nitrogenoksider, en eksosgass som er ansvarlig for smog og den typiske brune skyen som dekker større byer og gir dårlig luftkvalitet. NOx er også den viktigste kilden til sur nedbør.

Kontaktinformasjon for Rogaland fylkeskommune
Bilde: Portrett Joachim Weisser
Joachim Weisser

Samferdselsavdelingen
Rogaland fylkeskommune

Tlf.: 51 92 10 47
E-post: Joachim.Weisser@rogfk.no

Bilde: portrett Eilin Tvedt-Gundersen
Eilin Tvedt-Gundersen

Kommunikasjonsrådgiver
Rogaland fylkeskommune

Mobil: 452 35 855
E-post: Eilin.Tvedt-Gundersen@rogfk.no